Jak vysoká je cena topinamburu za kg ve srovnání s cenou za léčení rakoviny tlustého střeva? Jak vysokou cenu musíte zaplatit za celozrnné obiloviny, luštěniny a čerstvé kvalitní ovoce a zeleninu ve srovnání s lidmi, co holdují fastfoodu a bílému pečivu, a kteří pak předčasně umírají na civilizační choroby? Tyto otázky byste si měli pokládat častěji, abyste si lépe uvědomili, kam spěje nevhodný stravovací režim, jemuž se i v dnešní době stále věnují mnozí z nás.
Máte dostatek vlákniny?
Vláknina je docela nenápadná složka potravy, kterou řada lidí přehlíží, nebo si ji vůbec neuvědomují. Přitom je tak důležitá, že by se měla objevit i v osnovách výuky na základních či středních školách, a to i v jiných oborech, než jen v biologii. Zda jí konzumujete dostatek, o tom mnohdy rozhodují výrobky, které kupujete v supermarketech, a přiznejme si, že to pokaždé není zrovna ideální. Třeba takový rohlík namazaný máslem a s plátky šunky nebo sýra. Tam prakticky žádnou vlákninu nenajdete, a přesto si toto dopřává mnoho lidí např. k svačině.
Zařaďte do stravy topinambury
Tato zemědělská plodina se u nás pěstovala před staletími a z polí ji vytlačily zejména brambory. Přesto má stále velký význam v jídelníčku diabetiků i zdravých lidí, kterým ve stravě snižuje glykemický index a zároveň dodává mnoho vlákniny s názvem Inulin.
Co je to Inulin? Je to druh nestravitelné, rozpustné vlákniny, kterou využívají naše přátelské (symbiotické) bakterie v tlustém střevě. Bez nich bychom nedokázali efektivně využít všechny složky a živiny ze stravy. Je to perfektní přírodní prebiotikum, přirozené a nesyntetické.
Inulin je cenný i z toho důvodu, že podporuje pravidelné vyprazdňování odpadu ve formě stolice. Koho trápí zácpa, ten si může přivodit i vážné zdravotní potíže, a jak jistě uznáte, mnohem lepší je jít cestou preventivní, než trávit dlouhé dny v nemocnici a strádat bolestivými a nepříjemnými zákroky. Tehdy pak bývá pozdě zpytovat svědomí, zvláště pokud je poškození tělesných orgánů již nevratné.